Een jaar geleden vond het eerste Utrechts Burgerberaad plaats. Op verzoek van de gemeenteraad bogen zo’n honderd ingelote Utrechters zich over de vraag: hoe willen we dat de jaarwisseling verloopt in de stad Utrecht vanaf 2024/2025 en daarna? De adviezen van het Burgerberaad zijn overgenomen door de gemeenteraad en inmiddels kijken we terug op een deels andere oud- en nieuwviering.

Hoe is het om mee te doen aan een Burgerberaad en hoe kom je met een groep wildvreemden samen tot een besluit? Documentairemakers van Story2Tell volgden een aantal deelnemers en spraken ook de politiek betrokkenen die het Burgerberaad mogelijk maakten. Wat zijn volgens hen de kracht, en de beperkingen van het Burgerberaad?

Na de documentaire praten we verder met gasten over de vraag: wat leverde het op, wat leren we hiervan en hoe nu verder? Wat zijn de mogelijkheden van het Burgerberaad als nieuw democratisch middel in Utrecht? Kan een Burgerberaad ook op wijkniveau georganiseerd worden?

Gasten:
Wethouder Eva Oosters. “Democratie is meer dan één keer per vier jaar stemmen”. Hoe gaat dat in Utrecht vorm krijgen?
Louise Boelens, medeoprichter Werkgroep Burgerberaad 030 en betrokken bij verschillende burgerberaden: “Steeds weer indrukwekkend te zien hoe goed burgers er met elkaar uitkomen”.
Gert Dijkstra, gemeenteraadslid EenUtrecht: ”Utrechtse burgerparticipatie moet meer zijn dan mooie woorden”.
Kees Moore, deelnemer eerste Utrechtse Burgerberaad:” Vrijheid zonder verantwoordelijkheid is chaos met goede marketing”.

dinsdag 28 januari 2025 19:30 – 21:30