De bibliotheek Utrecht bood op vrijdag 24 januari een warm podium aan een fijne selectie (straat)artiesten en een mooie line-up aan gasten, onder wie wethouder Eva Oosters. Doel van dit event: zorgen dat de artiesten, die vol bravoure de straten tot hun podium rekenen, veel meer gekoesterd worden. En niet enkel gedoogd op basis van regelgeving die uit lijkt te gaan van de gedachte dat elk optreden in potentie overlastgevend is.

Petitie
Tijdens deze avond kreeg wethouder Eva Oosters een petitie overhandigd, waarin gepleit wordt voor een ondersteunend beleid dat gemaakt wordt mét in plaats van vóór (straat)artiesten. Uitgangspunt daarbij is dat de straten en pleinen van de stad een belangrijk onderdeel zijn van het bloeiende muzikale ecosysteem waar Utrecht naar streeft. De petitie stelt dan ook een aantal concrete nieuwe maatregelen voor, waarmee direct geëxperimenteerd kan worden

Daarnaast was ook Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond aanwezig, om zijn visie te geven die ondersteund wordt door een recent landelijk onderzoek naar zaken waar (straat)artiesten tegenaan lopen.

Muziek
De artiesten die kwamen spelen, zijn allemaal begonnen op straat, een plek die voor hen dus heel belangrijk is.

Khalil Toumi begon met zijn muziek (gitaar, zang en mondtrompet) op de Utrechtse straten. Inmiddels treedt hij op door het hele land en was hij onlangs te zien in het programma RTL Laat.

Siggy de la Blues is al 28 jaar het maatschappelijk muzikaal connectiepunt op straat voor mensen met plankenkoorts en angst om zichzelf te tonen aan groot publiek.

Abramusica staat al een tijdje op de Utrechtse straten en in kroegen met boleros, rock latino, cumbia, reggeton en meer.

Het evenement is gebaseerd op de podcast waar één aflevering gaat over de straatartiesten die auditie doen om in het Parijse metrostelsel te spelen.

Dit programma is georganiseerd in samenwerking met Raum en de Utrechtse curatoren Terence Goodman en Raymond Ramdihal.